Armacash Pénztárgép és Irodatechnika

Ügyelet

Gyorskereső
 


Online pénztárgép AEE-XML napló fordító


A gombra kattintva kipróbálhatja az online pénztárgépekből kinyerhető naplófájlok elemző és megjelenítő eszközét!




Kategória


Belépés
A kosárban 0 db termék van
0 Ft összegben.

Kosaram | Rendelés | Ürítés
Felhasználónév:


Jelszó:


  Regisztráció

Elfelejtette jelszavát?

Mit lehet tudni a pénztárgéphasználatra kötelezettek körének bővítéséről: ma.


Tudjuk, hogy régóta téma; tudjuk hogy már az elején eldöntetett az online pénztárgépek további bevezetése: de a részletek még mindig homályosak! - 2015.02.18.
 
 
Már régóta lebegtetik az online pénztárgép használatra kötelezettek körének bővítését. Volt szó róla már az online pénztárgépek bevezetésekor is, mármint olyan értelemben, hogy egyúttal bővítik is a kötelezetti kört. Ez a verzió - sem - valósult meg, fontos megjegyezni, hogy nem is baj: volt így is elég káosz! Ha az először 200-250 ezerre tippelt, később 150 ezerre csökkent körhöz még a pénztárgép használatra nem kötelezettek egésze vagy egy része is hozzájött volna, akkor nem csak a fejlesztési idő, nem csak a tesztelési idő elmaradása, nem csak a hibák javítgatása, nem csak a gyártási folyamat hossza; a teljes terítési folyamat is sokkal hosszabb időt vett volna igénybe, mint a 2013-2014-es időszak egésze!
 
Így aztán maradt az a verzió, hogy valamikor bővítik. Az egyik szempont mindig is az volt a kormányzat részéről, hogy az online pénztárgépek bevezetésével csökken a feketegazdaság mérete: na, mondjuk ez a cél meg is valósult! Az ÁFA bevételek növekedése a kereskedelmi szektorból a 2013-as, de leginkább látványosan a 2014-es időszakra igazolják ezt a vélekedést! Ma már tényként kezelhetjük a KSH adatok révén, hogy a gazdaság fehérítésében az online pénztárgépek - sőt, már a bevezetésük előtt a belebegtetésük is! - kellemes adóbevétel növekedést hozott az államnak. Na, most a pénztárgéphasználatra kötelezettek körének bővítésétől hasonlóan várják ugyanezt: most már tapasztalata is van a NAV-nak, hogy a beérkezett adatokat hogyan kezelje, tehát lényegesen nagyobb kockázatot jelent egy online pénztárgépet "nem ütni", mint egy hagyományos, régi pénztárgépet. A nyugták sűrűségétől, a nyitás időpontjától a zárásig ellenőrízhető forgalmon át, a különböző kockázatelemzési modellek segítségével gyakorlatilag sokkal pontosabb célzott ellenőrzések valósíthatóak meg: így pedig jobban szűrhető a renitens pénztárgép (nem) használó!
Hogy mikor valamikor? - ez pedig fontos kérdés. Fontos az államnak a korábban említett gazdaság fehéredése, és az ebből származó megemelt költségvetési bevétel miatt - tudható, hogy az államnak minden forint jól jön, főleg, ha a törvény szerint jár is neki! 
Másrészt fontos a technikai háttér miatt is: a NAV szerverinek mennyi felkészülési időt adnak a megemelt darabszámú online pénztárgép adatainak fogadásra és feldolgozásra felkészítésre!
Nem utolsó szempont az sem, hogy a határidő fontos a megfelelő mennyiségű online pénztárgép rendelkezésre állása miatt is! A most nem pénztárgép használatra kötelezettek 2015-ben hány darab online pénztárgépre fognak majd igényt tartani? Melyik típusra, milyen darabszámban? Ez azért fontos, hogy a választás szabadsága is megmaradjon a vevőnek, és ne csak azért vegye az adott típusú online pénztárgépet, mert nem volt más, és jött a határidő!
 
Oké, az államnak, az Adóhatóságnak szüksége van a bővítésre, adott esetekben még indokolt is: na, de kik lesznek a kiszemelt célpontok? Szintén nagyon fontos, hiszen a pénztárgép használatra kötelezettek körének bővítését feltételezhetően nem úgy oldják meg, hogy csak ez, vagy csak az, hanem egy kiszemelt kör EGYBEN fogja nyakába kapni a rendeletet! Amennyiben egy nagyobb kör valósul meg (legszélsőségesebb esetben: ahol készpénzforgalom zajlik, oszt pont), úgy az igényelt online pénztárgép mennyisége megint közelebb lehet adott esetben a 90-100 ezerhez, mint az 50 ezerhez! Ez pedig óriási mennyiség ismételten, de óriási különbség a két végeredmény között is! Erre a gyártók sem tudnak most felkészülni (senki nem gyárt "csak úgy" 100ezres gépeket ezresével készletre), így lehet, hogy megint kapkodás lesz a vége. Mert hogy senki nem veszi meg a gépet, ahogy kijön a rendelet, max az utolsó pillanatokban, az szinte biztos!
A pénztárgéphasználatra kötelezettek bővítése már több célcsoportra kijött, mint lehetséges célközönség: elsősorban a szolgáltató ipar, mint alap (fodrász, kozmetikus, szerelők, stb), valamint az eddig nyugtázó piacosok, mozgóárusok, de ott vannak még az ügyvédek, orvosok (magánpraxis), de lehetséges célpontként gyakorlatilag felmerült tényleg MINDEN készpénzforgalommal rendelkező vállalkozó / vállalkozás. Ez alól a kibúvót az állandó számlázás jelenti csak, hiszen a számla, mint szigorú számadású bizonylat helyettestheti a pénztárgéphasználatot, így elkerülhető esetleg az online pénztárgép vétele. De mi van, ha az ügyfél nem akarja megadni az adatait? Vagy nem adok el neki, megtagadom a kiszolgálást (fogyasztóvédelmi kérdés, diszkrimináció), vagy hülyeséget írok a számlára (ez meg a NAV-nak nem fog nagyon tetszeni). Tehát, aki magán embert kiszolgál, ott mind logikailag (vagy megbüntetik), mind a hatékonyság miatt (mindenkinek azért nem egyszerű számlát írni) kénytelen-kelletlen lesz online pénztárgépet használni.
 
A mai állapot szerint csak azt tudjuk, hogy idén biztosan, valószínűleg az első fél évben, és minél nagyobb körre terjesztik ki a pénztárgéphasználatra kötelezettek körét 2015-ben! Ennél biztosabb információja max. a jogalkotó NGM-nek lehet, hiszen ők fogják végül eldönteni, a NAV, az MKEH, a forgalmazók, a szervizesek pedig végrehajtani a bővítést!


Kapcsolódó képek:

 

vonal

Cimkék: pénztárgéphasználatra kötelezettek köre, online pénztárgép, pénztárgép használatra kötelezettek 2015,

Kapcsolódó hírek:


Euro felkészülési időszak 2019 január 1. után az online pénztárgépeknél!
Mi is történt, hogy ez a kérdés felmerülhet? Korábban - az első online pénztárgépes rendelet idején - az euró átáll...

Micra és Montel Jota, Mini frissítések folyamatban...
Miután most már a Montel forgalmazásában lévő gépek is megkapták az engedélyt a legfrissebb szoftverre, így gyakorlatilag tömegess...

Újabb online pénztárgép frissítési hullám: Micra Jota M és Micra Mini M
  A Micra-Metripond Kft. tervei szerint hamarosan megkezdődnek az A008 Micra Jota M és az A006 Micra Mini M pénztárgépek legújabb...

Szivárognak az engedélyek: Sento M és Sento-H, valamint egy új hordozható, a TaxHandy
Újabb pár engedélyt adott ki az MKEH a mai napon: két már eddig is működő gépet - Micra Sento M (A002) - Montel Sento-H (A003)...

Újabb hordozható online pénztárgép kapott engedélyt!
  A mai napon kapta meg az engdélyt a Fiscat iPalm online pénztárgép új műszaki rendeletnek megfelelő paraméterekkel HORDOZHATÓ o...

Volt egyszer egy mondat... Talán igaz sem volt
  Nem oly rég - 1 napja - jelent meg eg közlemény a NAV oldalán, amely az online pénztárgép használatra kötelezett adóalanyi kö...

NAV közlemény: új pénztárgép használatra kötelezett - új engedély!
  Bár még mindig nem tiszta teljesen a jogszabály értelmezés, de a NAV - mint ellenörző hatóság - a mai nap közlemény...

Visszatérő elem az online pénztárgép piacon: 50000 Ft-os támogatás!
  Többször belengették már: igaz csak kérdezői oldalról, az NGM oldaláról eddig inkább elutasítás volt a válasz. A ...

Az online pénztárgépre kötelezettek köréből: a Taxisok figyelmébe ajánljuk!
  Az elmúlt napokban - mióta megkapta engedélyét a CashCube Light és a CashCube Mini - nagyon sok érdeklődést kaptunk a taxisoktó...

Megvan az első két engedély az új műszaki követlményeknek megfelelően: CashCube Mini és CashCube Light
  Mai nappal megkapta az első két online pénztárgép az új műszaki követelményeknek megfelelően az engedélyt ...



Megosztás Twitteren Megosztás Facebookon Megosztás Iwiwen
Hírek - Összes hír

Mi várható e-nyugta bevezetésétől?

Ismét változik az vendéglátós NTAK bevezetés határideje?

NTAK hírek: Hosszabb felkészülési időt kezdeményezett az MTÜ az NTAK-csatlakozására

NTAK regisztráció után megjelent az első dokumentáció is

RENDKÍVÜLI NYITVATARTÁS

Automata regisztráció: határidő június 30.!

Még egy kör a taxis hiénák ellen?



Kérdések - Összes kérdés

-

-

- xzf3qp

- Üdvözlöm!

Marton Zoltán vagyok a Chrome-Soft Kft. munkatársa, a FisCat Adóügyi nyomtatóval kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.

Az általunk fejlesztett

- Tisztelt Armacash!
Hogyan lehet CipherLab8000 típusú adatgyűjtőbe tört értéket rögzíteni?
A kilóra értékesített felvágottak leltározásánál nagy segítség lenne ha tudná

- Tisztelt Armacash,

hogyan tudok a Datecs DP-25 pénztárgépemből gyűjtőnkénti jelentést kinyerni?

köszönöm a választ

- T. ArmaCash!
A kasszafióknál mit jelent a 6V nyitófeszültség?
Köszönettel:
Pintér Sándor

Gyorskereső
 


Online pénztárgép AEE-XML napló fordító


A gombra kattintva kipróbálhatja az online pénztárgépekből kinyerhető naplófájlok elemző és megjelenítő eszközét!




Kategória


Belépés
Felhasználónév:


Jelszó:


  Regisztráció

Elfelejtette jelszavát?